0

Д о една - две седмици Министерството на финансите ще подготви пакет от мерки за подкрепа на гражданите заради инфлацията. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по повод обсъжданото вчера в коалицията намаляване на ДДС за някои стоки като хляб и плодове и зеленчуци родно производство.

"В момента най-голям инфлационен натиск очакваме по линия на хранителната верига и продоволствието и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките", констатира той.  Другият инфлационен натиск, който ще се появи в по-дългосрочна перспектива и няма да бъде толкова директен, ще бъде по линия на металите. Василев обаче посочи, че самият той е против диференцираните ставки, а една от причините е, че те може да не водят до сваляне на цените за крайните потребители, което се видяло при ресторантьорите.

"Фискалният резерв вчера беше 8,2 млрд. лв., така че пари очевидно има", коментира още финансовият министър. По думите му, имало временен спад, когато е трябвало да платим 2,7 млрд. лв. по падежиращи облигации по външния дълг. След това данъчни постъпления напълнили резерва.