0

Б еше толкова внезапно и изненадващо. Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко. Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Там по двора. Всичко пред детето се случва. После там където спя, дрехи, чорапи, всичко долу. Белким да намерят нещо. Така експремиерът и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по време на брифинг в централата на партията ареста си миналият четвъртък.

Рашков изплю камъчето, търсили злато и пари. Никога не съм имал кюлчета. Никога Горанов не ми е донасял пари. После пак през двора във високата къща. Накрая подписаха протокол за изземване - "не се намират". Мислех, че си тръгват, а те казаха, че имали заповед да ме арестуват. Над 20 души, всичко живо тършува. Взели поемни лица от Симеоново, курсанти. Треперех да не ми подхвърлят нещо. Едно златно кръстче имам, от каратистките години, ама то няма 20 гр., разказа Борисов и попита каква е била неотложността, че да го разхождат като "панаирджийска мечка".

"След миналия четвъртък всеки може да арестува всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, на което не е свидетел. Във вторник тук беше посланикът на Украйна, заедно с нашите депутати и ние дадохме пълна подкрепа за Украйна. Казахме, че ако правителство, както всички европейски държави,  внесе такова искане в парламента, ние ще го подкрепим. Нахалството ми продължи в следващия ден, когато със среща с Порошенко я препотвърдихме и в четвъртък ме арестуваха, за да може, ако има такова решение ГЕРБ да е обиден и възпален и да не го подкрепи, заподозря скритата цел на вътрешния министър Бойко Рашков Борисов. 

Борисов обаче заяви, че евроатлантизма на партията е непоколебим за разлика от съпредседателите на "Демократична България". "Всички видяха, че това правителство не става, срива се. Сега се чудят как да откраднат зърното, чудят се какво да направят с газа. Опитаха се младежкия ГЕРБ да ги плашат с 5 г. затвор. Сега след ареста ми, те са в Страх. Асен Василев ги заплаши от националната телевизия. А те ли направиха опашките за горива в Белгия?", попита още Борисов.

Сегашният премиер е свидетелят, коментира лидерът на ГЕРБ. “Всички видяха, че това правителство не става. Откраднаха газа, чудят се как да откраднат зърното, направиха тока, хляба, олиото в пъти поскъпи, заплашиха младежите от ГЕРБ. Значи тези хора не се шегуват. Асен Василев ги заплаши от студиото на националната телевизия. А те ли предизвикаха опашките за олио в Белград, Скопие, Брюксел? Това ли ви е промяната, питам ви?”, допълни експремиерът.

Своят прочит на ситуацията от миналата седмица направи и бившият финансов министър от кабинета на Борисов - Владислав Горанов. Нарече твърденията на Рашков манипулации. Посочи, че като довод за задържането е изтъкнат доклад на държавната финансовата инспекция през лятото 2021. Той е основание за незаконните действия, извършени към нас. Чу се и за друг доклад, който вероятно не съществува, но ще бъде много любопитно да го видим. Той внушава нередности в контролните системи, свързани с европейските фондове, нещо което със сигурност е невярно и поставя под риск цялата система на еврофондовете”, коментира Горанов. Според фактологията през декември 2019 г. в Министерството на финансите и не само, постъпил сигнал от съдружници на бизнесмена Васил; Божков, в който се твърдяло, че определени хазартни оператори не прилагали коректно закона, в резултат на което в Държавната комисия по хазарта постъпват неполагащият се размер такси, свързани с организирането на хазартни игри, посочи Гранов. По негови думи в последствие той сам е насочил този доклад към Агенцията за държавна финансова инспекция, за да установи действително как е прилаган закона от страна на организаторите на хазартни игри и от страна на държавната комисия по хазарта. Около месец по-късно доклад на АДФИ в действителност показвал, че има нередности".

“За втория доклад е довел вероятно липсата на доверие в Агенцията за държавната финансова инспекция. През лятото на 2021 Асен Василев отново назначава подобен
 доклад, естествено тя няма как да посочи друго и стъпва върху фактите и обстоятелствата, посочени в предишния доклад. Едва ли тези две години са основание да се действа по неотложност и на база на нови факти и обстоятелства, каквито не постъпиха. Опитът на висши държавни ръководители и  членове на изпълнителната власт по такъв незаконен начин да се саморазправят с опозицията, не е промяната в българското правосъдие, която се очаква в българското общество, каза той.