0

П резидентът Румен Радев прехвърли всичко по темата за Северна Македония на нищо неподозиращия премиер Кирил Петков. Когато всички политически партии са на една позиция, няма как тя да бъде променена. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на брифинг. Според него вчерашния КСНС е бил напълно ненужен.

По думите му договорът за добросъседство е разписан добре и подробно и просто се нуждае от спазване.

„Първата цел беше да се покаже, че президентството е горната камара на парламента. Президентът свежда задачите на партиите и правителството. Помните ли след КСНС някога премиер да не се е изкалвал? Всички избягаха“, каза Борисов.

Той припомни, че са започнали много инициативи в областта на културата и образованието заедно с бившия премиер Зоран Заев. Борисов наблегна на задължението по договора да се създадат комисии, които да изработят мерки за подобряване на двустранното сътрудничество.

Бившият премиер припомни, че пенсиите се актуализират по закон, но в условията на CVOID всеки човек има нужда от подкрепа, затова „ние давахме помощи на социално слаби“.

„Вижте какво става със сметки за газ и ток? Никакви мерки, а само чуваме думи. За горивата не искам да говоря“, допълни той.

Според него има медийно изкривяване, защото починалите от COVID хора се съобщават като „изгубили битката с COVID“, а това не подчертава факта, че наши сънародници умират.

„В момента карантината се явява като едно спасително салче на президентство и правителството. Ако сте отговорни към бизнеса, защо не сте отговорни към здравето? След като приятелят ти е болен, а ти имаш симптоми, с кой акъл ходиш да заразяваш другите? Това е обезглавяване на държавата. Всички от КСНС ще трябва да се карантинират. Какво се получава сега? По нито една важна тема няма да може да се спори и да се справят политики. Ще се скрият от мониторите за онлайн. Никакви мерки не въведоха“, категоричен беше Борисов.

Той анонсира, че не се готви нов бюджет, а само актуализация на стария.

„Силно съм обезпокоен от факта, че в последните месеци сме свидетели на хаотично изпълнение на държавния бюджет както и непрофесионално или преднамерено некоректно представяне на елементи от бюджета за 2022 г.“, коментира Кирил Ананиев по темата за държавния бюджет.