0

- Момчета, завръщате се отново в България за грандиозно шоу в парка на столичното летище 2 тази вечер. Как се чувствате?

- Гърбът малко ме боли, снощи яко мятахме косите, но се чувствам добре, благодаря ви, че питате. Да се завърнем в България за нас винаги е много специално, защото вашата страна е едно от любимите ни места, на които да свирим.

- Какво шоу готвите за българските ви почитатели?

- Както винаги ще има пот, сълзи, силна музика, хвърляне в тълпата пред сцената, лудост на сцената и, разбира се – много алкохол в бекстейджа. Последния път, когато свирихме в България, си спомням, че работих като барман зад бара, след като шоуто ни свърши. Сервирах питиета на хората. Беше много забавно да го правя. Не мисля, че тази нощ от клуба успяха да спечелят много пари. Бях напълно пиян и почти към всяко поръчано питие давах и по едно безплатно. По този начин се опитах да върна нещо на обществото, на нашите почитатели. Хората получиха безплатни питиета, а аз най-ужасното главоболие на сутринта.

- Този път концертът ви е част от един от най-големите фестивали в България - Hills of Rock Sofia Edition. Предпочитате ли соловите изяви или фестивалите са ваша стихия?

- Не ни пука дали сцената е голяма или малка, дали сме отвън или вътре, дали е фестивал или солов концерт, акустичен или не. Ние просто искаме да ни се дава шанс да свирим за хората.

- Били сте в България няколко пъти и сте се превърнали в любимци на родните меломани. Какво най-много ви харесва тук?

- Абсолютно лудите фенове на музиката, мусака, ракия и близкия ни език. България е чужда страна, в която ние се чувстваме като у дома си.

- Намерили ли сте приятели в България? Харесвате ли българските банди и има ли някоя, която да харесвате повече?

- За всичките тези над 10 години, в които идваме в България, сме изнесли много концерти и сме намерили със сигурност много приятели. Днес, винаги когато ни предстои шоу в България, винаги се опитваме да идваме ден по-рано и да изпием по няколко питиета с всички тях. По време на локдауна заради пандемията от Ковид-19 ние направихме лайв карантина изпълнения в интернет. Част от това беше и кавър на „Песен за любимия град“ на Тодор Колев. Направихме и една колаборация с FEEL, рапър от София.

- Кои от вашите песни са най-харесвани от българската публика?

- Нашите концерти не са, за да представяме песни или хит сингли. Всичко се върти около енергията. Ние обичаме да се раздаваме на 100% на сцената. С публика като тази в България, Испания и Южна Америка можеш буквално да усетиш как тялото ти се тресе от енергия. Мирен хаос.

- Разкажете ни малко повече за създаването на бандата. Наистина ли по време на войната в Босна и Херцеговина не е имало електричество и вие е трябвало да се срещате вечер и сте свирели на тъмно?

- Dubioza Kolektiv е създадена, след като войната свърши. Но нашите първи банди правеха рок под обсадата. Прекарвали сме много дни в опити да свирим музика. Тя беше единственият начин да загубиш психически себе си, да не мислиш и да избягаш от реалността, която не беше много щастлива.

- Вие пеете за мир, но в момента в света няма мир навсякъде. Защо според вас се намираме в тази ситуация?

- По време на войната в Босна научих, че не можеш да прогнозираш как хората ще реагират, особено ако се страхуват. Страхът е най-доброто оръжие. Ако можете да инжектирате достатъчно страх у хората, те стават лесни за манипулация. Предполагам и се надявам, че повечето от хората винаги ще бъдат срещу войната. Но страхът е този, който променя правилата. Хората се бият, защото са уплашени, а не защото са смели.

- Откъде черпите вдъхновение за музиката?

- Вдъхновението е лош герой. Много трудно се проследява и никога не се знае кога ще се появи. Обичам да съм готов. Винаги имам китара и нещо за записване. Вкъщи имам студио заради това. След като имахме сесия за запис, албумът вече беше готов и ни трябваше само още една песен. Бандата гъмжеше в студиото, а аз седях в тоалетната. Те започнаха да свирят наистина страхотен груув и аз буквално отидох гол, за да започна да записвам. Така е направена песента Blam. Първият ни голям сингъл.

- Работите ли по нещо ново?

- През май представихме новия ни албум. Казва се Agrikultura. Той е на босненски език и се състои от 8 нови песни. Някои от тях ще изсвирим на фестивала Hills of Rock. Но ние непрекъснато правим нова музика.

- Ако излезем от полето на музиката, имате ли някакви други скрити таланти?

- Когато съм си вкъщи, винаги съм в моята градина. Живея извън шума на големия град, в провинцията. Произвеждаме зеленчуци и плодове за нашето семейство. Моята жена е много талантлива на това поприще. Аз съм просто сурови мускули.

- Какво ще пожелаете на читателите на вестник „Телеграф“?

- Носете резервно бельо на фестивала. Ще бъде шоу, на което ще се изпотите. Внимавайте за простатата и яйчниците. Няма да бъдете вечно млади.

Момчетата дадоха ексклузивно интервю за читателите на „Телеграф“.