0

К орнелия Нинова изрази и ясна позиция, че ако бъде изпратена военна помощ на Украйна, БСП ще излезе от коалицията. Следващата седмица предстой гласуване в парламента, на което трябва да стане ясно дали Украйна ще получи такава помощ от България.  "По повод спекулациите в момента, че реално се изнася оръжие, отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 - 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол върху това какво се случва после. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия. Стигне ли се до решение на МС за такъв износ - ние напускаме коалицията", подчерта Нинова.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова посети село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса. "Държавата ще подкрепи земеделските производители с допълнителни средства, замразяване цената на газа и закупване на специални торове. Тя заяви, че миналата година парите за земеделските производители са били 29 милиона, а тази са над 50 милиона като се очакват и допълнителни 100 милиона от Плана за възстановяване и развитие. 

Държавата ще подпомогне родното производство и със закупуване на торове, заради високите им цени. Корнелия Нинова се изненада, че много от производителите не са регистрирани и обясни, че трябва да има помощ в тази посока, защото без регистрация, няма как да получат финансовата подкрепа. 

Относно газа Нинова отбеляза, че такъв ще има, но големият въпрос е цената му. Именно заради това се планира замразяване на цената на газа като разликата да се поема от държавата.