0

Р еплика на античен шлем, открит при разкопки в района на язовир Чаталка през 60-те години на миналия ХХ век получи за юбилейната си 70-та годишнина кларнетистът – виртуоз Иво Папазов – Ибряма.

Реплика на античен шлем, открит при разкопки в района на язовир Чаталка през 60-те години на миналия ХХ век получи за юбилейната си 70-та годишнина кларнетистът – виртуоз Иво Папазов – Ибряма.

Подаръкът е от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който в поздравителния адрес до музиканта написа:„За мен е изключителна чест да Ви поздравя по случай Вашият 70-годишен юбилей. Приемете моето и на цялата старозагорска общественост най-искрено уважение и дълбоко почитание към Вашият необятен талант, към харизматичната Ви личност!Отдаден на невероятната магия на музикалното изкуство, Вие горите с онзи пламък, с онази неотразима собствена светлина, която е присъща само на големите музиканти. Вие сте един от емблематичните творци на Стара Загора, всестранна и мъдра личност.Желая Ви бодър дух и дълголетие. Нека да са здрави дните Ви занапред-пълни с живот и вяра!“.

Към адреса и репликата на шлема градоначалникът е прибавил и бутилка квалитетно червено вино с пожелание да бъде изпито при удобен повод с близки хора.

Подаръкът зарадва живеещия в близкото село Богомилово музикант, който обаче изрази съжаление, че му се налага да отложи празненството заради карантиниран член на семейството. На него лично нищо му нямало, но не искал да рискува здравето на приятели.

Два дни преди личния си празник , навръх Трифон Зарезан Ибряма е участвал в концерт за жителите на първомайското село Татарево заедно с оркестър „Бисерите“ на своя кумец, другият известен майстор на кларинета Младен Малаков.

Роденият на 16 февруари 1952 година в Кърджали под името Ибрям Хапазов музикант е сред най добрите изпълнители на фолклорна музика и джаз, открит е за света през 80-те години на ХХ век от продуцента на Пинк флойд Джо Бойд.През 2005 година стана носител на наградата на публиката на Радио Би Би Си, има академична титла от БАНИ и е избран за „Д-р Хонорис кауза“ на УНИБИТ.През 2005 година бе единодушно избран за почетен гражданин на Стара Загора за цялостния си принос към фолклора и родната музикална култура. От началото на 80-те години живее в близкото до Стара Загора село Богомилово със спътницата си, народната певица Мария Карафезиева и двамата им сина Христо и Иво,  след като някогашното тоталитарно ръководство на Пловдив отказало да му даде жителство.