0

Р ешаващ ден за съдбата на 47-ото Народно събрание. Днес изтича срокът за реализиране на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент.

Според Конституцията Асен Василев има само 7 дни, за да върне състав на евентуален нов кабинет.  Все още обаче не е осигурено мнозинството за ново управление.

Ако „Продължаваме Промяната” не успеят да сформират правителство, парламентарната рулетка се завърта и президентът е задължен да връчи мандат на втората политическа сила ГЕРБ-СДС. Партията на Бойко Борисов вече заяви, че няма да прави опити за управление. Ако се стигне до трети мандат, той се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група. В случай че никой не успее да направи ново правителство, България отива на поредни извънредни парламентарни избори.

Междувременно стана ясно че докато върви процедурата по връщане на мандата, няколко протеста ще блокират жълтите павета.

В социалните мрежи се организира събитие в подкрепа на управляващите. То е под надслов „Правителство или бързи избори - важно е промяната да продължи!” Демонстрацията е обявена за 17.00 часа пред Народното събрание.

Един час по-рано Национално движение „Хан Кубрат” организира протест пред сградата на Президентството. Те се обявяват срещу идеята за нов кабинет и настояват за нови избори.