0

Н ародното събрание избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Номинацията му бе издигната от ПГ "Продължаваме Промяната" и бе подкрепена със 128 гласа "за", 13 бяха "против", без въздържали се.

За член на КЕВР със 130 гласа "за" и 13 "против" бе избран Благой Голубарев, предложен от ПГ на "Има такъв народ".


Станислав Тодоров и Благой Голубарев положиха клетва пред Народното събрание, предаде БТА. 

В доклада на водещата комисия по енергетика се посочва, че Станислав Боянов Тодоров е завършил право в Софийския университет през 2001 г., след което работи като юрист в Министерство на отбраната в продължение на три години. В периода 2006-2007 г. е завършил магистратура по международно бизнес право в Будапеща, след което работи във водещи в света на индустрията чуждестранни инвеститори в България. През своята професионална кариера е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика. Познава добре електроенергийната система на България, има осем години мениджърски опит в сектор "Енергетика" по време на работата си в AES "Марица Изток 1".

За член на КЕВР със стаж в областта на енергетиката бе избран Благой Гавраилов Голубарев. Той е инженер, специалност електрически мрежи и системи и има над 39 години стаж в енергетиката, от които над 35 години е на ръководни позиции. Има специализации в Москва и Токио.

По време на дискусията от ГЕРБ-СДС и ДПС настояха Станислав Тодоров да бъде оттеглен като номинация и го призоваха да вземе отношение. Дебатът за избирането им продължи над два часа, след като от опозицията изразиха съмненията си дали Тодоров отговаря на изискванията в Закона за енергетиката и кога са били подадени документите му - в действието на новия или стария закон.

Все пак в края на дебата новият председател на КЕВР Станислав Тодоров излезе на трибуната, за да защити името си."Има какво да се промени в работата на регулатора, въпреки че уважавам Иван Иванов като експерт и ръководител. Искам да променя това КЕВР да не е пъдар на енергийния пазар, а представител на промяната", каза Тодоров.