0

З авършихме на техническо ниво преговорите с Европейската комисия. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен скоро идва в България, за да подпишем Националния план за възстановяване и устойчивост. Благодаря на целия екип на Министерството на финансите (и Министерство на правосъдието, Министерство на енергетиката), както и на всички други министерства, които работиха толкова много, за да стигнем до тук. Това пише министър-председателят Кирил Петков в своята фейсбук страница. 

Преди около седмица Европейската комисия отчете добър прогрес в българския План за възстановяване и устойчивост вследствие на работата на премиера и неговия кабинет. Тогава на брифинг стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е уверена, че планът ще получи оценка в поставения срок до 15 април. По думите ѝ той ще даде значителен тласък на икономиката ни като я направи по-зелена, дигитална и устойчива, споделя Петков след срещата си с евролидерите в Брюксел.

Междувременно Петков разговаря в Брюксел и с президента на САЩ Джо Байдън.

С президента Джо Байдън обсъдихме много важна тема - как корупцията може да бъде инструмент на Путин за страните на Балканите, съобщи премиерът, който се е срещнал с американския държавен глава в рамките на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Той ми каза: "абсолютно вярвам в това, което казваш.". Аз дадох и примера за Турски поток, където е факт, че 3 млрд. лв. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на "Аркад" се намериха в къщи, като на г-жа Арнаудова. Точно това е инструментът, работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти и го работиш през корупция. Това не е само в България", добави Петков.

По думите му подобна практика не се случва само у нас.