0

Б ългария ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни. Това стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков преди втория ден от заседанието на Европейския съвет.

„Благодаря на нашите партньори, че е съгласиха рафинерията в България да продължи да работи. Тя е направена да работи с руски петрол, затова ще ни трябва  време, за да я настроим да работи с друг", каза той.

Министър-председателят заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

Вчера, докато седях до моя колега Рюте, разбрах че, и при тях газът е спрял, очакваме днес и в Дания да спре получаването на руски газ. За съжаление Путин продължава да използва този механизъм с рубли, за да спира на страните членки, когато се говори за позиция вече се вижда, че всички страни, които застават на позиция, че договорът е по-важен от всичко друго, действията са едни и същи. Никой не може да казва, че е само за България или Полша, виждаме Холандия и Дани, каза Петков.

На Виктор Орбан имаше две притеснения - едното бе сега да продължи руският петрол да влиза при него заради рафинерията им, и другото дали ако минава без Украйна ще стига до него. Но накрая се обединихме, че в момента е важно да излезем силни заедно с Пакет номер 6, посочи премиерът.

Хубавото е, че излизаме с 90% спиране на петролните покупки от Русия, това е голяма стъпка, допълни той.

Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината. Българският премиер Кирил Петков съобщи в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 г.  Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода "Дружба" за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия. Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 млрд. евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

Ние три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа на украинските бежанци в едни от най-хубавите хотели в България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, не можем до безкрай да подкрепяме луксозно пребиваване, все пак са бежанци. Но и сега условията са нормални и добри, но не са в хотелите, коментира Петков случая от вчера с бежанците, които не проявиха интерес към кампанията по преместването им

Кирил Петков отново заяви по темата за РСМ, че каквото и да се говори и реши, ще се мине през българския парламент.