0

Ж ълт код за дъжд и гръмотевици е обявен в 13 области в западната половина на страната в сряда. Там се очаква и понижение на температурите. В източната половина от България пък времето ще е горещо, очакват се температури около и над 30°С. Това показва справка в сайта на НИМХ. 

Още от сутринта над Западна България, а след обяд и над централната част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, с до умерен югоизточен вятър. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат в широк интервал: от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максимални температури: 28°С-30°С. Температурата на морската вода е 24°С-27°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините в Западна и Централна България още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър, който до вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°С, на 2000 метра - около 13°С.

В четвъртък ще духа слаб до умерен северен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в източната половина от страната, а в западната - вероятността за валежи е малка.