0

П овече от 500 000 столичани и гости на София са посетили тринадесетте светлинни инсталации на първото издание на Фестивала на светлините LUNAR у нас, съобщиха организаторите на събитието.

Трикилометровият маршрут в централната част на столицата представи разнообразни видове светлинно изкуство, създадено от творци от три континента. Две видео- и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина изненадаха посетители от страната и чужбина.

Творческият колектив зад фестивала беше българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаряше за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Събитието се реализира с подкрепата на Европейския парламент в България, Министерството на културата и Столичната община.

Освен да срещне българската публика с един от най-новите видове изкуство, целта на LUNAR беше да подпомогне развитието на уменията на младежи, които се интересуват от професионално развитие в сферата на високотехнологичните визуални изкуства.

В рамките на фестивала бяха организирани практически обучения от водещи специалисти от света на визуалните изкуства и 3D мапинг технологиите. Програмата предложи обучения за създаване на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект, програмиране на персонализирани софтуерни системи за изграждане на взаимодействие между изпълнители, среда и публика и нощна фотография.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lp78w_Cezh8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>