0

П ри натрупани кризи и последствия от тях, БСП не намира за целесъобразно провеждането на извънредни избори, заяви Георги Гьоков, пред бтв. БСП остава в коалицията и ще подкрепи бюджета на държавата, ще подкрепим и всички законопроекти и промени в законите, свързани с реализацията на националния План за възстановяване и устойчивост" категоричен беше министърът на труда и социалната политика. По думите му българите очаквали да им се помогне с инфлацията. Той заяви още, че БСП не искали никое от освободените министерски кресла Няма план "Б", ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета. Увеличението на пенсиите ще е 6,5% и ще отпадне ковид добавката от 60 лв." заяви, Гьоков. Той припомни, че с актуализацията се предвижда увеличение на средната пенсия от 1 юли с 23% и тя да стане 666 лв., а от 1 октомври с 33% и да е 718 лв. "Това очакват българите и няма как да им се обясни, че някой политически се запъва", заяви той.

Ако бъде прието само държавното обществено осигуряване, тогава е възможно да се изпълни 10% увеличение с добавките, но за един-два месеца. Министърът допусна, че Слави Трифонов не е икономист и не знае последствията. "Не искам да подозирам, че е от популизъм или от користна гледна точка", каза още той. Гьоков припомни, че Комисията по труда и социална политика е приела и малките бюджети - на НЗОК и на общественото осигуряване, както и големия бюджет. Надява се да убедят депутатите да ги гласуват в зала.

Най-голямата критика към бюджета от страна на бизнеса била, че се подкрепят групи, които могат да се справят. "Вземаме мерки в бъдеще да не се повтаря тази практика", заяви още той. В момента системата за социално подпомагане не можела да идентифицират групите, които да се подпомагат от тези, които могат да се справят.

Гьоков смята, че ако бюджетите бъдат приети в този вид, има пари и е обезпечено плащането до края на годината. За пенсии сега 41% от парите се трансферират от бюджета, процентът ще стане 44%, той припомни, че е бил и над 50%. Министърът заяви, че с увеличаване на приходите процентът ще падне под 40 на сто.