0

"Ако се разразят политически дебати, а не експертни, не очаквам нищо добро". Така министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира планираните за вторник дебати по искания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството. Такива дебати водят до популизъм и политически решения, които едва ли са в полза на пенсионната система", допълни той. 

"Надявам се разумът да надделее и да бъде прието предложението за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за големия държавен бюджет, така че хората да могат да получат глътка въздух", заяви още Гьоков. 

Министърът изброи възможните сценарии, ако правителството получи вот на недоверие: "Сценариите са записани в конституцията. Президентът върчва отново мандат на първата политическа сила "Продължаваме промяната", след това на втората политическа сила "ГЕРБ-СДС" и третият мандат го връчва по своя преценка на някоя от останалите политически сили в парламента. Какво ще бъде, ще реши президентът. В рамките на този парламент ще бъде доста трудно съставяне на правителство. Между другото, докато текат процедурите, това правителство в оставка ще продължи да действа и би могло да бъдат приети промените в бюджетите, които са внесени в Народното събрание. Ако и третият мандат не успее, се прекратява съществуването на 47-ия парламент и се отива към нови избори". 



Според Гьоков нови избори не са добър вариант за страната, защото няма да променят картината. "Пазарлъкът ще става по-голям за коалиране и ще става много сложно. Не очаквам и с 48-ото Народно събрание да се внесе спокойствие в политическия живот. България в момента може да се управлява само с коалиция и ако тя не е стабилна, ще има сътресения", прогнозира министърът.