0

П роцедурите за карантиниране на паралелки, в които едно или няколко деца са дали положителен тест за коронавирус, са облекчени от днес. Директорите на училища също могат да карантинират класовете. Досега се чакаше официална заповед от шефовете на РЗИ, на чиято територия се намира дадено училище.

Процедурите за карантиниране на паралелки, в които едно или няколко деца са дали положителен тест за коронавирус, са облекчени от днес. Директорите на училища също могат да карантинират класовете. Досега се чакаше официална заповед от шефовете на РЗИ, на чиято територия се намира дадено училище.

„Директорите ще имат възможност директно, вкарвайки в системата информация за заболял ученик или преподавател, автоматично те самите да пуснат заповед за карантиниране на паралелката. В добрата комуникация с родителите ,това ще бъде още една предпоставка за ограничаване на ковид епидемията”, заяви пред БНТ началникът на Регионалният образователен инспекторат в София Ваня Кастрева.

Днес започна вторият учебен срок, като в столичните училище се връщат учениците от 1 до 6 клас, както и тези от 8, 9 и 11 клас. 1000 ученици в София се обучават в електронна среда по желание на родителите , допълни началникът на РУО София

„700 ученици са диагностицирани към вчерашния ден като болни от COVID. За рамките на София това е един добър процент”, каза още Кастрева.

Според данните над 48% от учителите в София са ваксинирани, за последните 180 дни има 30% преболедували. Ваксинираните ученици в прогимназиален курс са 7%, а в гимназиален - малко над 9%, допълни тя.