0

Д иректори на самостоятелните детски ясли (СДЯ) в София предлагат от тази есен да може родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Предложението е обсъдено на среща с ръководството на общината, съобщи в профила си във Facebook зам.-кметът по финасите Дончо Барбалов.

По думите му, ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. „Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца“, коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.

Експертите са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения. 

Директорите се оплакаха, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. „Не е редно да „пазиш“ мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските“, коментираха специалистите. 

Беше констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения не са достатъчно. „Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи за детските заведения, поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите“, оплакаха се от общинските СДЯ.