0

П олучихме информация, че хора от криминалния контингент ще се включат в протеста срещу зелените сертификати. Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел. Недоволството ще бъде в сряда с начална точка Министерския съвет. 

"На протеста ще има хора, които искат мерките да отпаднат, но просто са нетърпеливи и ще протестират. Цялото правителство иска отпадане на сертификатите. Но има и цяла група хора, която ще вземе участие в протеста, с цел провокации. МВР проверява всички сигнали по този случай", обясни премиерът. 

Премиерът Кирил Петков коментира и темата за отпадането на мораториума върху цените у нас.

"Всички искаме бързо да се случат нещата и мораториумът да отпадне. Новите членове на КЕВР са големи професионалисти, независими хора. Очакваме техните разчети, но се движим в правилната посока. Февруарските фактури вече бяха с включени допълнителните помощи, това ще стане и за сметките през март. Надявам се малките бизнеси да усетят разликата. Работи се целенасочено, в КЕВР ще имаме по-добри резултати отколкото досега", добави той. 

На въпрос за намаления бюджет на прокуратурата премиерът коментира така: 

"Бюджетът е разчетен до какъв лимит може да имаме дефицит. 20 милиона лева ще отидат за наука в БАН. Парите ще са за специфични цели- за разработката на нови проекти и задачи. Това е бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата е твърде голям за правосъдието, което получаваме. Плащаме твърде голяма цена. Промяната и пренасочването на средства от прокуратурата към учените е посоката, която би трябвало да даде добри резултати за страната", добави Петков. 

Министър-председателят коментира и темата за напрежението около Украйна. По думите му Европа ще продължи да използва  дипломатически способи за деескалация на напрежението в Украйна. Около това решение са се обединили членовете на ЕС, заяви премиерът. 

"Всички сме заедно в Европа и не може да има разделение по общата ни позиция за Украйна. Продължаваме да използваме всички дипломатически начини за деескалация на напрежението. Обсъжда се и налагането на сакнции върху Русия, но темата не е на дневен ред", обясни той.