0

Т ова което ви беше представено вчера от министър-председателя Кирил Петков, че съм искал 3.9 милиарда допълнително в бюджета на МРРБ е лъжа. Това каза министърът Гроздан Караджов след като официално депозира оставката си и по повод твърденията на Кирил Петков, че от „Има такъв народ“ са настоявали да се разплатят 6 млрд. лв. на съмнителни фирми без да има контрол върху техни предишни харчения. След като това не се случило, отношенията им се обтегнали.

Гроздан Караджов заяви още, че никога не е искал тези пари. “Никой не е поставил условие за даване на допълнителни средства”, каза Караджов. Министърът обясни, че е говорил за 3,9 милиарда, но че те са в дефицит в МРРБ, благодарение на решенията на Народното събрание. От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова - също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията", обясни Караджов. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград.

„Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин млрд. по инхаус и още половин млрд. – по ЗОП процедури", категоричен бе регионалният министър. 

„Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск", каза още Караджов.

Той определи, казаното от Петков като фалшиво оправдание. “В паниката, че изпускат управлението започнаха да говорят за неща, които нямат нищо общо”, каза още Караджов.