0

П ремиерът взе думата и от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие към правителството, инциирани от ГЕРБ-СДС. По правилник дебатите предхождат гласуването на вота.

Петков изброи някои постижения на правителството: Увеличението на минималната работна заплата от 670 лв. на 710 лв. и на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв., а от 1 юли - до 467 лв.;  подкрепа за младите семейства с данъчни облекчения; безплатни ясли и детски градини; увеличение на бюджета с 315 млн. лв. за образователната система; достойно възнаграждение за медиците; подкрепа за хората с увреждания. 

Петков напомни и част от заложените социални мерки в актуализацията на бюджета: 0% ДДС за хляба, 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното, програми за подкрепа на бизнеса за 3,5 млрд.лв. "Всичко това докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа се увеличи три пъти", каза още премиерът.  Той категорично отрече твърдението, че хазната е останала без пари. 

Кирил Петков се обърна към всички депутати, особено тези от ИТН: "Знаем, че много от вас са влезли с чисти мисли и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще хвърлят България на произвола в този критичен момент. Вие сте тези, от които зависят 7 млн. българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва, която сте положили в парламента. В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова". Петков призова именно клетвата да ги води в решението им в утрешния ден. 

След изказването си последваха бурни ръкопляскания от страна на "Продължаваме промяната" и от ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Тошко Йорданов продължи с аплодисментите дори и след като Кирил Петков вече си седна.