0

Т ова може би е едни от най-добрите бюджети.Това коментира премиерът Кирил Петков , който дойде неочаквано в НС, докато депутатите заседаваха. Той, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и депутати от четирите групи на управляващата коалиция се бяха събрали в зала „Запад“. 

Това може би е едни от най-добрите бюджети.Това коментира премиерът Кирил Петков , който дойде неочаквано в НС, докато депутатите заседаваха. Той, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и депутати от четирите групи на управляващата коалиция се бяха събрали в зала „Запад“. 

След това Петков коментира, че Василев ги е информирал за плана за възстановяване, който утре щял да бъде представен на обществено обсъждане - над 2 часа онлайн.

Василев на свой ред поясни, че кабинетът е пратил конкретни проекти към ЕК след последните забележки по плана. Добави, че нищо няма да бъде финализирано без да е минало общественото обсъждане. Добавените проекти пък са различни от тези, които досега били включени в него. Подробности обаче не пожелаха да кажат.

Петков пък добави, че острите критики към тях по бюджета пък показвали, че се движат в правилната посока. По думите му бюджетът за 2022 година е издържан, нямало хора под линията на бедност, дефицитът бил в добри показатели - 4.1 %. Накрая поздрави Василев за бюджета.

Депутатите бяха удължили работното си време, за да приемат някои законови поправки, след като цял ден бяха заети с дебатите по бюджета за 2022 г.

Така НС прие на две четения в един ден промени в закона за мерките при извънредното положение, внесен и от МС. Според гласуваните промени две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма предоставя на туроператори с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Така от разпоредбата отпадна изискването мярката да важи само за туроператори, които използват български въздушни превозвачи.

На първо гласуване беше отхвърлен идентичен законопроект на Николина Ангелкова и Десислава Атанасова от ПГ ГЕРБ-СДС. Отхвърленият законопроект на Ангелкова и Атанасова предвиждаше субсидията да се дава три, вместо две години след отмяната на извънредното положение.

По предложение на Ива Митева от "Има такъв народ" депутатите оставиха без краен срок при произвеждане на избори по време на извънредна епидемична обстановка да бъдат прилагани съответните противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Досега бяха фиксирани само изборите през 2021 г.