0

Н ационалното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са спрени доставките на Ротарикс ваксини. Те алармират още, че деца остават с незавършен имунизационен курс, заради липсата на препарата. Ваксината срещу ротавируси е препоръчителна и не е част от задължителните имунизаии за деца

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са спрени доставките на Ротарикс ваксини. Те алармират още, че деца остават с незавършен имунизационен курс, заради липсата на препарата. Ваксината срещу ротавируси е препоръчителна и не е част от задължителните имунизаии за деца

Тази ваксина е за вирусни инфекции, протичащи с тежък диариен синдром, особено в кърмаческа възраст и малки деца, причинени от ротавирус.

Личните лекари обесняват, че в изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, прилагат на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми.


"През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор.
Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", пишат в писло семейните лекари до здравния министър, главния държавен инспектор, председателя и депутатите от здравната комисия в парламента.

Те допълват, че не знаят дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка. "Със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля", пишат още специалистите. Те настояват да се предприемат необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките.