0

С тартовото възнаграждение на един млад лекар във Франция и Италия е почти 4 пъти повече, отколкото тук, а в Германия разликата е още по-фрапантна, показа проверка на „Монитор“.

Стартовото възнаграждение на един млад лекар във Франция и Италия е почти 4 пъти повече, отколкото тук, а в Германия разликата е още по-фрапантна, показа проверка на „Монитор“.

У нас докторите стартират своята кариера със заплата, която е около 800 лв. Това е в пъти по-малко в сравнение с развитите европейски държави. Във Франция размерът й е около 1500 евро, в Италия около 1500-2000 евро. В Германия се оказва доста по-високо ценен трудът на младите специализанти, защото там заплатата им е около 5000-6000 евро.

Средната работна заплата в здравеопазването и социалната работа чисто е около 1200 лева. Младите лекари обаче започват своята кариера за доста по-малко пари.

Пример за това е д-р Пио Импалиатели, който идва в България преди 10 години. Завършва медицина тук, сега вече е специализант трета година. Той е сред първите доброволци в страната ни в COVID отделението на Александровска болница.

„В Италия тогава беше бумът, но реших тук да помагам“, споделя д-р Пио Импалиатели. Вече знае много добре езика, харесва му страната ни и обстановката и засега не мисли да отива да работи другаде.

„Добри са условията за работа за един млад лекар спрямо обучението и практиката. Добри са, доволен съм“, споделя още той. Възнаграждението му е около 800 лева. Това е 3-4 пъти по-малко, отколкото би взимал в Италия. По думите му там един млад специалист взима средно към 1500-2000, като зависи от това къде е, каква специалност кара и коя година специализира. Той напомня, че

заплащането е доста по-високо там, но и стандартът на живот също е много различен

„Много ми хареса екипът тук и работата с него. Тук сме доста голям екип и си помагаме всички. По-опитните помагат на нас, по-младите. Това много ми харесва и ме стимулира да работя и да остана тук. Смятам, че има нужда тук от медицинска помощ“, споделя още д-р Пио Импалиатели.

И ако д-р Пио Импалиатели е един от малкото примери за млад лекар, дошъл да учи и работи у нас, то повечето завършили в България студенти заминават да практикуват зад граница. Според статистиката половината от завършилите МУ-София ще търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите, каза пред NOVANEWS ректорът на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

„Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията.

Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение

Проблемът с недостига на кадри обаче е характерен за цяла Европа”, каза още ректорът. По думите му важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната. Необходими са промени за подобряване специализацията на младите лекари у нас.

„Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците”, обясни той.