0

Момиченце на година и половина е намерено мъртва при разчистване останките от пожар в двуетажна масивна къща, собственост на 64-годишен мъж,  намираща се в гълъбовското село Мъдрец.

Сигналът за пожара е бил подаден към 15,08 часа на 22 декември, пламъците за отрицателно време обхванали цялата сграда, намираща се в близост до стадиона и въпреки усилията на огнеборците всичко е изгоряло.

При разчистване на останките в една от стаите, където имало печка за дърва и въглища за отопление са намерени останките на малката жертва.

Образувано е досъдебно производство за умишлен палеж по член 330 ал. 2 т. 1 от НК, предвиждащ затвор от 3 до 10 години. Разследването се извършва под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора. Провеждат се активни действия за установяване на причините за пожара, предстоят разпити на свидетели, назначаване на експертизи и др.

Жители на Мъдрец разказват, че в къщата живеели семействата на трима братя-дървари, които преди време придошли от котелското Градец. Имали общо 4 малки деца, по време на пожара три от тях са били на втория етаж и само по чудо пламъците не са стигнали до тях.

Малката Василка била сложена да спи в окачена на гредореда люлка от майка си Мария, която излязла по работа извън селото този ден. Пожарът бил забелязан от униформен служител на МВР, повикан заради нанесен побой над старец от тримата дървари след пиянски запой преди обяд на 22 декември и на практика освен децата в къщата нямало никой друг.В гасенето са участвали два специализирани автомобила. Трагедията е много голяма, пак добре че пожарникарите успяха да изведат другите дечица защото роднините им са били прекалено пияни и махмурлии, за да реагират адекватно, коментира кметът на Мъдрец Петър Борисов. Тленните останки на малката Василка предстои да бъдат погребани за сметка на кметството на 24 декември.

Това е втори трагичен случай за загинал при пожар в дома си, на 16 декември при разчистване на руини от изгоряла къща в братядаскаловското село Партизанин бяха намерени останките от 58-годишният й самотноживеещ козар Димитър Атанасов. Смъртта настъпила следствие задушаване и взрив на полупразна газова бутилка.