0

482 изпълнители от цялата страна се явиха на започналия за 22-и път в Стара Загора национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, съобщиха от най-старото старозагорско читалище „Св. Климент Охридски“, където в петък преброиха 397 заявки, като сред тях има и от 12 музикални състава с по 10 изпълнители и няколко дуета и три квартета.

Сред заявилите участия са индивидуални изпълнители, хорове и оркестри от Петрич, Сандански, Кюстендил, Кнежа, Плевен, София, Варна, Бургас, музикалните училища в село  Широка лъка, Пловдив и Котел. От града – домакин за призовете на конкурса ще се борят 22 – индивидуални участника, два дуета, 1 –трио, 1 квартет и два вокални състава от ДЮНХ" Жарава" при НЧ" Родина -1860" с ръководител Даниела Дюлгерова , 1 секстет и хор.

Сред пристигналите да участват в надпреварата са и петокласниците от Плевен Матей Караджанов и Георги Дамянов, които вече пета година усвояват свиренето на кавал, а Георги дори вече е печелил първо място м.г. на Орфеево изворче, но в по-малка възрастова група. За пореден път участват и певиците от варненския ансамбъл „Шарена шевица“, които се разпяваха край читалищната сграда по обяд в събота.

Три отделни журита на три сцени, през двата конкурсни дни ще оценяват участниците. Сред журиращите личат имената на  д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика при БНР и солистите Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Костадин Генчев, доц. д-р Бинка Добрева и др.