0

П олицията нахлу в три столични вуза- Софийския университет, УНСС и Техническия университет. Проверките са свързани с ремонти на общежития, а не с изборния процес, отговарят от МВР на обвинения, отправени от проф. Анастас Герджиков в предизборния дебат с Румен Радев. "Слезте от облаците, стъпете малко на земята. Питайте хората какво виждат, какво прави полицията. Разходете се сред тях без свитата си. Вчера и днес е имало служители на ГДБОП и на МВР в Софийския университет, които са проверявали за купуване на гласове", каза на дебата професорът.

В съобщението се посочва, че в постановления през 2020 г. и 2021 г. последното редовно правителство е дало първо 68 млн., а след това – още 10 млн. лева на държавните ВУЗ с база за настаняване на студенти с цел подобряване на битовата общодостъпна и социална среда. 

С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите – изпълнители“, пишат от МВР.

Затова и от „Икономическа полиция“ са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.

По- късно пред "Дарик радио" Бойко Рашков заяви, че Анастас Герджиков си служи с опорки на ГЕРБ. "Разбирам ГЕРБ напълно. Те нямат аргумент, с който да се противопоставят на очевидните факти. Чух, че министърът на вътрешните работи шест месеца изнася само лъжи. Това го твърдят предимно представители на ГЕРБ. Разочарован съм обаче, че чух същото и снощи от устата на предентента за президент Анастас Герджиков. Очевидно си служи с опорки на ГЕРБ, въпреки че през цялото време твърди, че не е ангажиран с нито една партия", каза Рашков. 

Той коментира, че схемата в СУ напомняла механизма по възлагането за изграждане на лотовете не "Хемус". "Това не напомня ли механизма, по който е възлагано изграждането на отделните лотове по АМ “Хемус”? Виждаме идентичен почерк при усвояването на огромни финансови средства. Герджиков да не бърка двете понятия", заяви служебният вътрешен министър.