0

Н яколко десетки български и румънски пожарникари поеха постовете си днес в Гърция. Те са първите членове на европейски сили, които са разположени в страната като подкрепление на местните огнеборци в случай на големи горски пожари това лято, предаде Ройтерс.

Повече от 200 огнеборци и техника от България, Франция, Германия, Румъния, Норвегия и Финландия ще бъде в готовност през най-горещите месеци юли и август в Гърция, където имаше поредица от опустошителни горски пожари миналото лято. Група от 28 румънски пожарникари с осем автомобила и 16 пожарникари от България с четири автомобила пристигнаха първи за двумесечната мисия, финансирана и координирана по механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

"Много ви благодарим, че дойдохте да ни помогнете по време на едно трудно лято за страната ни, а и за това, че доказвате, че европейската солидарност не е само на теоретия, тя е реална“, каза гръцкият министър на гражданската защита Христос Стилианидис, като посрещна членовете на румънската мисия в Атина. "Когато ситуацията стане трудна, вие ще бъдете рамо до рамо с нашите гръцки пожарникари, за да можем да спасим животи и имущество," допълни той.

Българските пожарникари са разположени в Лариса, Централна Гърция.  Горските пожари миналото лято опустошиха около 300 000 акра (121 000 хектара) гори и храсталаци в различни части на Гърция, когато бяха отчетени най-големите горещини от 30 години. След остри критики за справянето си с пожарите гръцкото правителство създаде ново министерство на гражданската защита и обеща да увеличи капацитета за борба с пожарите. При най-тежката огнена стихия в Гърция загинаха 102 души, когато пожар обхвана крайморския град Мати и съседните райони в близост до Атина през лятото на 2018 г.