0

З а да не плати издръжка на детето си, баща излъга, че са му откраднали парите. Случаят е от Русе, а некоректният родител е 32-годишният Н.Д.

За да не плати издръжка на детето си, баща излъга, че са му откраднали парите. Случаят е от Русе, а некоректният родител е 32-годишният Н.Д.

През 2020 г. срещу него имало заведено дело за неплатена издръжка в размер на 2520 лева. В съда той помолил да не бъде наказван за това престъпление, а да му бъде дадено време да изплати цялата сума. Тъй като нямал пари, решил да се обади на тел. 112 и да заяви, че непознат млад мъж на колело му издърпал чантичката от естествена кожа с намиращите се в нея калъф за очила, лична карта и 2800 лева. Това се случило на 10 юли 2020 г.

Още на същия ден било образувано досъдебно производство и мъжът бил разпитан като пострадал. Той съобщил допълнителни детайли - откъде точно е минал, къде го е срещнал човекът с колелото. Разследващите преминали по описания път и иззели записи от охранителни камери. От тях станало ясно, че мъжът въобще не е носел кожена чантичка и никой не го е нападал. Тогава бил привлечен като обвиняем за подадено невярно повикване на тел. 112. За това деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години.

Още на разпоредителното заседание мъжът признал вината си и делото е минало по реда на съкратеното съдебно следствие. Районният съд в Русе му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лева.