0

Х илядно множество се очаква на 2 май край кованите порти на най-стария манастир в Европа. Той се намира само на километър от чирпанското село Златна ливада и е построен на метри от скалния процеп, където според легендата през далечната 344 г. от н.е. е пренощувал александрийският патриарх Атанасий.

Реплика

Традиционният събор, датиращ от незапомнени времена, бе отменен в продължение на две години заради COVID пандемията и отпадането на мерките със сигурност ще доведе до свръхнаплив, коментира в аванс кметската наместничка на Златна ливада Ирина Панева. Тя самата ще бъде сред първите посетители с надеждата, че ще може отново да зърне репликата на знаменитото Реймско евангелие, пред което френските крале столетия наред са се клели, преди да поемат короната и скиптъра на властта. Репликата е била направена по идея на старозагорския художник хералдик Христо Танев, който вече е покойник, и подарена на тогавашната игуменка на манастира Агнеса през 2005 г. Реймското евангелие се изважда за разглеждане и молитва изключително рядко. Също толкова рядко могат да бъдат видени и иконите, сътворени от чирпанския иконописец и художник Георги Данчов – Зографина, донесени и дарени от Васил Левски при някое от многобройните му пребивавания там.

Поверие

Хората идват в манастира и заради считаната за лечебна вода на аязмото до църквичката на свети Атанасий. Според вярващите тя помагала за очни и нервни заболявания, затова стотици се редят на дълга опашка, след което се отправят по стръмната пътечка към скита на светеца. Поверието гласи, че успееш ли да преминеш от там – зад гърба ти ще останат както натрупаните грехове, така и болежките ти. На ухо вече от няколко поколения се разказва как донесено на ръце от родителите си момченце със счупен гръбнак проходило само няколко часа след промушването. От близо пет години обаче пътеката е недостъпна, след като стръмните скали започнали да се свличат. Имало предписания за укрепване, но теренът се оказал частна собственост и всичко било оставено в ръцете на Бога. Засега постницата на светеца остава затворена. 

Бил превърнат в кошара

През столетията манастирът десетки пъти е бил пален и разрушаван. Известно време след 9 септември 1944-а дори бил превърнат в кошара. Възстановен е през 80-те години на миналия ХХ век по лично разпореждане на дъщерята на някогашния първи човек в държавата Тодор Живков Людмила. Тази някогашна височайша закрила подхранва и до днес твърденията за целебните и чудодейни качества на водата и сакралността на мястото.