0

Б СП излезе с позиция относно думите на премиера Кирил Петков преди дни в интервю, че кабинета няма да строи АЕЦ "Белене". Този му позиция бе доста категорична, което накара анализаторите да коментират, че именно тази тема може да се окаже повод за напрежение между коалиционните партньори и то в момента, когато има БГ делегация в САЩ именно за енергийните проекти.

БСП излезе с позиция относно думите на премиера Кирил Петков преди дни в интервю, че кабинета няма да строи АЕЦ "Белене". Този му позиция бе доста категорична, което накара анализаторите да коментират, че именно тази тема може да се окаже повод за напрежение между коалиционните партньори и то в момента, когато има БГ делегация в САЩ именно за енергийните проекти.

Така в резултат Изпълнителното бюро на НС на БСП е приело позиция, в която посочват, че изхождат от коалиционното споразумение за управление на страната в частта за енергетиката. От левицата посочват, че се придържат стриктно към текста на споразумението.

И го цитират: "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане".

Според БСП този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Затова призовават коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.