0

С кандал прекъсна заседанието на Народното събрание малко след началото му, след като представители на опозицията поискаха за блиц контрол да дойдат премиерът и вицепремиерът в оставка Кирил Петков и Асен Василев, а временният шеф на НС Мирослав Иванов отговори, че те са в командировка, съобщиха БНР и БТА.

Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ ДПС припомни, че това че Министерският съвет е в оставка, не е алиби да продължава да нарушава Конституцията и законите на страната.

Шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в същия тон заяви, че е недопустимо премиер и вицепремиер да не присъстват на блиц контрол. Моля ви, определете час, в който Народното събрание ще проведе блиц контрола към премиера Петков и към вицепремиера Асен Василев.

Тошко Йорданов помоли председателстващият заседанието да се обади на премиера и вицепремиера да дойдат в пленарна зала. От трибуната той призова "да не се крият като жени някъде в мазе, а да дойдат като мъже и да отговарят на въпроси".

Мирослав Иванов отговори, че подобни изказвания са сексистки и обиждат дамите в Народното събрание. Йорданов се извини и преформулира изречението си с "да не се крият като страхливи зайци, а да дойдат като мъже".

Преди това в съобщение до народните представители Иванов съобщи, че те няма да участват в днешния блиц контрол поради "неотложни ангажименти". Мирослав Иванов предложи да бъдат зададени въпроси към лицата, които присъстват в пленарна зала - вицепремиера Корнелия Нинова и Гроздан Караджов.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС посочи, че не разбира какъв по-неотложен ангажимент има премиерът Петков точно днес след всичко, което се е случило, при положение, че вчера парламентът е бил единствената институция в държавата, която е търсела някакъв изход от тази тотална безизходица.

Тази държава в момента има една единствена институция, която се опитва да поеме отговорност за това, което се случва и това е българският парламент, не е българското президент, не е българското правителство, не е българската съдебна система, каза той.

Рамадан Аталай от ДПС също настоя да се яви премиерът в оставка Кирил Петков. Той отбеляза, че днес е 1 юли и напомни, че очакванията са да тече газ по връзката ни с Гърция.

Заседанието бе възобновено малко преди 10 часа.

След почивката обстановката в залата отново се нажежи до червено, а депутатите отново стигнаха почти до бой. Всичко се случи преди Корнелия Нинова да вземе думата от трибуната. 

В основата на драматичната ситуация се оказаха депутатите Цончо Ганев от „Възраждане“ и Искрен Митев от „Продължаваме промяната“. Помежду им възникна спор. Много от колегите им наскачаха от местата си, за да ги и да не се стигне до физическа саморазправа. Двамата си размениха реплики.

На няколко пъти парламентарният шеф Мирослав Иванов призова за ред, но се наложи лично лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов да се опита да усмири своя колега Ганев. Ивано предупреди, че ще изгони Ганев от залата. "Няма да се занимаваме отново с панаири и некоректно поведение от страна на народните представители", каза той.

Малко след това Костадинов взе думата от трибуната и заяви, че всичко е започнало заради псувня от страна на Искрен Митев. "Преди малко имаш много грозен инцидент и станахме свидетели, чухме го. Няма да повтарям грозните думи, които бяха казани от един от народните представители - Искрен Митев се казва. Това не е за първи път, а рецидив. Няма значение към кого е било казано. Не може в тази зала някой да псува и много ви моля, вземете мерки. Това е абсолютно нетърпимо", заяви Костадинов.