0

Д нес беше обсъдена рамката на българското правителството във връзка с ковид мерките в сектора на туризма, която бе адаптирана и приведена в съответствие с максимално позволените помощи и е европейската рамка в тази сфера. Мерките в сектора бяха увеличени от таван от 1,8 млн. евро на таван 2,3 млн. евро и удължени до 30 юни 2022 г. Това каза по време на брифинг Лена Бориславова, говорител на кабинета на премиера, след заседание на кабинета „Петков". 

Назначени са девет областни управители в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково. „Няма да им бъдат вменявани нови функции. Но по закон те са част от политическия кабинет и трябва да прокарват мерките и политиките, които взима едно правителство за отделните райони”, каза Бориславова.  

Новите областни управители са от квотата на БСП и „Демократична България”. По информация на МВнР в момента политическата квота, която би трябвало да се излъчва по закон, е превишена от предните правителства, съобщи Бориславова. Това е и едно от основанията за вземане на мерки на ограничаване на броя на тези назначения.

Освен това правителството ще отзове Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия. Бориславова определи неговото назначение през 2019 г. като политическо. „То беше съпроводено с широко обществено недоволство. Редно е политическите назначения да бъдат свеждани до минимум. Вместо това България в международен и вътрешен план да бъде представлявана от хора, които имат най-добрите качества за съответната позиция. Затова беше предложена смяната на нашия представител във Валенсия”, каза Бориславова.

Лена Бориславова увери, че българската позиция за РСМ ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана, в интерес на страната ни. "Освен това ние протягаме ръка към това да започне един наистина конструктивен диалог. Това посещение на г-жа Весела Чернева е част от подготовката и организирането на този процес. Предстои среща между двама представляващи България и РСМ така че да започне този процес най-накрая да се случва", обясни тя.