0

Т ри протеста срещу правителството започнаха малко около обед пред Народното събрание. Към 12 ч. вече повече от час три организации са на пл. "Народно събрание" с викове "Оставка" към правителството, всеки с различно недоволство.

С искане за оставка пред парламента дойдоха и кметове и общински съветници от сдружение на общините "Толерантност". Те пък са недоволни от политиката на кабинета към малките местни управи. Критиките формулира председателят на сдружението Радослав Ревански, кмет на Белица и бивш депутат от ДПС.

Последни, малко след началния час на протеста им - 12 ч, дойдоха представителите на ВМРО. По думите им причина за това са полицейските пропускателни пунктове към площад "Народно събрание", които им попречили да дойдат навреме. Мотото на тяхната демонстрацията е "Не предавай Македония".

Рано тази сутрин активисти на ВМРО блокираха входа на дома на премиера Кирил Петков, за да му потърсят сметка за склонността да приеме т.нар. френско предложение, което предвижда европейски гаранции за отваряне на пътя на Скопие към ЕС срещу изпълнение на българските условия. За ВМРО това е равносилно на национално предателство.

Напрежението постепенно се покачва пред парламента, протестиращите дойдоха плътно до загражденията, които са поставени пред сградата. Има засилено полицейско присъствие. Движението около Народното събрание е блокирано. Тази вечер протестите "за" и "против" кабинета продължават. От 17 ч излизат привържениците на "Възраждане", а от 18,30 ч – подкрепящите правителството.