Н едоволство в Националния институт по метеорология /НИМХ/. Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест.  Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите /МОСВ/.

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Те твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни. Затова от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщиха от НИМХ.

В писмото работещите в Националния институт по метеорология и хидрология поставят въпросите:

"Защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН; прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ; смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област".

От НИМХ информират, че "на 6 януари 2022 г. са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено /с подписи/ от 97 процента от работещите във всички структури на НИМХ в страната. От НИМХ поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да "извади" една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От НИМХ заявяват, че "с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, и да получаваме средства по тях?". Чий е този "пропуск", питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.