0

П резидентът манипулира за износа на оръжие за Украйна. Русия е приятелска към нас държава, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя призова да се спрат санкциите и подчерта: "Те целят да затруднят руската икономика, но какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, самоубивайки своята". Недоумявам как президентът Румен Радев може да изрече такива думи срещу нас, след като много добре знае, че износът на оръжие е правен по договори, които неговите два служебни кабинета са сключвали. Според мен думите му са манипулация, заяви Нинова по повод твърденията на Румен Радев, че евентуален износ на оръжие от България за Украйна е правен по договори, които са сключени след началото на войната.

 България изнася за над 50 до 60 други държави. Когато те го купят, то става тяхна собственост и България няма право да търси отговорност от тези държави какво правят с това оръжие“, каза Корнелия Нинова. 

Нинова коментира и отношенията между  БСП и Румен Радев. „Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП“, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали Румен Радев все още е президент на левицата.

„Изненадват ме някои от реакциите му. Надявам се да остане обективен в оценките си“, каза Нинова.

На въпрос кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна, лидерът на левицата не даде отговор. Тя каза, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.Лидерът на БСП коментира въпросите за руския петрол и газ, санкциите и контрасанкциите

„България ще наложи вето на ембаргото на руски петрол“, каза Корнелия Нинова. „Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България“, каза тя.

Министърът на икономиката допълни, че страната ни наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време докато се пренастрои системата и ще излиза по-скъпо. „Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията“, каза още Нинова. Тя бе категорична, че страната ни трябва да настоява за такова вето.

„Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?“, каза Нинова.

Министърът на икономиката каза още, че вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.