0

П о 4-5 деца седмично се оплакват от домашно насилие на националната линия 116 111. Това разказа пред „Телеграф“ психологът Христо Монов. „Споделят за лоши родителски взаимоотношения. Казват ни, че не се чувстват добре, защото вкъщи никой не разговаря с тях. Обикновено им се задават само дежурните въпроси - как е минало в училище и дали са си написали домашните. А децата искат да кажат на някого, че са преживели нещо“, обясни Монов, който е началник-отдел към телефона, който е към Агенцията за социално подпомагане. Монов изтъкна, че линията има добре разработен механизъм с МВР и Агенцията за закрила на детето и се реагира бързо, когато деца са жертва на насилие.

„Имали сме консултации по час и половина. Случвало се е да ни се обаждат деца, които са чакали родителите да заспят в полунощ, за да не ги чуят. Някои пък звънят през междучасията, защото имат проблеми. Разбира се, получавали сме и несериозни обаждания, но това отново показва потребност от внимание, каза Монов.

Ценности

Според психолога на съвременното дете му липсва най-вече формирането на истински ценности, а именно да бъдат добри хора. Той добави, че децата виждат вкъщи даден модел и го пренасят в училище.

Затова обясни, че е недопустимо родители да се саморазправят с учители и директори.

„Училището е свещено място и усещането за това се създава вкъщи. А всепозволеността на обществото, която наблюдаваме, просмука ценностната ни система и промени отношението ни точно към училището. А системата функционираше добре - формираше не само знания, но и помагаше за изграждане на личността“, каза още Монов. Сега според него учителите са се превърнали в бюрократи, които не смогват да преподават дори материала си. Учебните програми пък нямали нищо общо с развитието на съвременното дете.

Подкрепа

„Трябва да подкрепим детето в себеизрастването му, а не да гоним оценки. Когато потребностите се фрустрират, ставаш агресивен. Затова училището трябва да е мястото, където децата, родителите и учителите се срещат и набелязват път на развитие за доброто на децата“, добави психологът.