0

Ч етири млади дами искат да нагазят в една тотално мъжка професия и да станат... локомотивни машинисти.

Това съобщиха за „Телеграф“ от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. За периода от 1 юли 2020 г. до момента в Центъра за професионално обучение (ЦПО) към дружеството, което е и единствен пътнически жп превозвач у нас, са обучени 199 локомотивни машинисти.

В провежданите в момента курсове за локомотивни машинисти се обучават четири дами.

Привлекателност

Според източници от превозвача възприятието за машиниста като една изцяло мъжка професия постепенно се развенчава, макар и бавно.

Основна причина за това е внедряването на нови технологии и дигитализацията на процесите в тази професия, които намаляват ключовото допреди за нея значение на физическата сила, присъща на мъжете.

„Модернизацията и закупуването на нов подвижен състав все повече привличат интереса и на дамите към професията“, казват от БДЖ.

Условия

Покриването на пълния курс за обучение на локомотивни машинисти отнема седем месеца, след което следват изпити за придобиване на професионална квалификация.

Цената на курса е 1530 лв., като за служители на БДЖ, които желаят да се преквалифицират, цената на курса е на преференциалната цена от 1330 лв.

На завършилите ЦПО не се гарантира заетост, нито са обвързани с договор задължително да започнат работа в държавния превозвач.

За тях са отворени опции да се присъединят към многото частни жп превозвачи, както и столичното метро.