0

184,73 лв. вече струва закупуването на един месец недостигащ трудов стаж за всички работещи, които са достигнали възраст за пенсиониране. Това съобщиха от НОИ във връзка с влизащите в сила промени в пенсионното законодателство през настоящата година.

ВАЖНО! Изплащат пенсиите по-късно

Вноска

Размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране се определя като 19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Той е 933 лв., колкото е вече и минималната работна заплата. Максималният месечен осигурителен доход нараства на 3750 лв.

Обхват

През тази година в обхвата на самоосигуряващите се лица вече са включени и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната. Повишава се и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. 

Увеличение

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари, ще бъдат осъвременени с 11% по т. нар. Швейцарско правило. От същата дата минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Максималната пенсия остава 3400 лв. 

График

Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции ще започне на 8 януари (понеделник) и ще завърши на 22 януари (понеделник), съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ). Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 януари 2023 г.