0

А нтон Славчев остава изпълняващ функциите на председател на Комисията по противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. 196 народни представители "за" гласуваха 95, против бяха 91, а 8 се въздържаха. 

От ПП-ДБ посочиха, че искат оставката на Славчев, заради изтекъл мандат, неефективна работа на комисията и политическата ѝ употреба. Самият Антон Славчев пожела да присъства в пленарна зала по време на дебатите, които бяха разгорещени. "Освобождаването на Славчев е тест кой е готов да намали влиянието на Пеевски с поне една от институциите. Време е да пристъпим към истинските решения", каза Лена Бориславова.

"Изправени сме пред ситуацията да предложим на гласуване едно решение, което не само ще бъде противоконституционно, но и противозаконно. Ако го гласува, това ще бъде поредния пример за дискреционната власт на парламента", заяви Росен Желязков.

"Искат с тази шашма да инсталират г-н Славчев в СГП. Той вече е спечелил там конкурс. Искат да имат прокурор, защото за половина им банда е за прокурор", смята Хамид Хамид от ДПС.

Според Цончо Ганев е изключително важно "кой е в КОНПИ", а по думите на председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов този парламент е изчерпан и "няма смисъл в оставащите 72 часа да се занимаваме с това".

"ПП-ДБ в момента се перат, за да се самоиизперат от Делян Пеевски", каза Тошко Йорданов от ИТН.