0

„Зле съм“. Това сподели пред „Телеграф“ бащата на издирвания повече от 4 дни Сашко – Александър Цветков, в късния следобед вчера. Той не е спал от момента на изчезването на момченцето. 

Негови близки се притесняват, че може направи нервен срив. Освен това контактувал с врачки и баячки, които му давали разнопосочна информация. В същото време шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев каза, че с екипите му са проверили планината. „Не намерихме никакви следи за съжаление“, отбеляза той пред „Телеграф“. Същата равносметка направи и ръководителят на спасителния отряд от Столична община Красимир Димитров.   

Братът 

Александър Цветанов не пожела да отговори на въпроса дали е минал вече на тест с полиграф, както и знае ли дали е разпитан полубратът на Сашко. От профила на майката Радостина стана ясно, че тя има по-голямо момче, което най-вероятно е от друг баща.  

„Аварийните шахти и дупки в града бяха проверени още в събота. Там нямаше резултат. Вече не знам какво да мисля. Дано Сашко е добре. Не съм говорил с бащата днес, явно адреналинът му дойде повече, дано е успял да се събере. Дай Боже, детенцето да е живо“, сподели пред „Телеграф“ кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му няма никакви следи от момченцето. 

„Минахме всички възможни участъци в планината. Проходена е изцяло. Всички възможни участъци са проверени, за съжаление няма следи от детето“, коментира шефът на ПСС. На въпрос възможно ли е 12-годишно момче с аутизъм да изкара в планината три денонощия, той отговори: „Винаги има шанс“. Вертолетът и дроновете също облитаха района на общината и планината вчера, но без резултат. 

Термокамера 

„Бяхме там, където е любимата му полянка. Всички обекти, които не бяха проверени - от другата страна от хижа „Острица“ откъм Перник, бяха проходени. Никакъв резултат, никакви следи“, заяви и Красимир Димитров от СО. По думите му детето може би е някъде в града или пък се е скрило край теца. Резултат не дал и дронът, както и термокамерата. 
Екип водолази започнаха да проверяват и водоемите в Пернишко. Първи беше яз. „Калкас“. 

Заради хейта, че е изоставила сина си: Майката си изтри профила във Фейсбук 

Радостина Цветанова изтри вчера профила си във Фейсбук, показа проверка на „Телеграф“.

Причината е хейтът, който се излива към нея още от петък. Потребителите в групата „Да намерим Сашко“ споделят, че тя е зарязала момченцето и е отишла в Англия с друг човек.

На стената си споделяла снимка на другия си син. Фотоси на Сашко имало отпреди 2019 г. Никой не можа да отговори на въпроса кога и защо си е тръгнала Радостина от семейството, както и поддържала ли е някаква връзка с малкия си син. 

Илияна Йотова: Не са взети необходимите мерки още в началото

„Не сме убедени, че още от самото начало, предвид и заболяването, което има детето, са взети необходимите мерки. Защото тези деца са различни и експертната помощ е много важна.

От самото начало тръгнаха да търсят детето така, както за всеки един изчезнал човек”. Това заяви вчера вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й обществото не е готово да посрещне случаи като този със Сашко. 

Малко по-късно призова всички доброволци: „Може ли да погледнете високите къщи по пътя към хижа Славей и около тях, къщи с гледка към града”. Цветанов допълни, че може да се търси и „някъде, където има отворена църква или манастир”.