0

О става обявеното бедствено положение във община Варна заради продължаващите аварийно-възстановителни дейности, съобщи във Фейсбук след заседание на кризисния щаб кметът Благомир Коцев. По думите му ситуацията се нормализира и ритъмът на живот в града се подобрява.

„Както обявихме вчера, учениците между 1 и 12 клас от утре вече ще учат в редовен присъствен режим. Изключение правят училищата ОУ „Васил Друмев“, Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн,  I ОУ „Свети княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“, където все още се извършват аварийно-ремонтни действия“, пише в публикацията си Коцев и уточнява, че в тези учебни заведения режимът на дистанционно обучение ще продължи до сряда включително.

Детските ясли и градини продължават да работят в нормален режим. Разчистването на листната маса и отстраняването на опасните клони и дървета се открояват като основни предизвикателства, отбелязва кметът и допълва, че най-засегнат е район „Приморски“, където все още има затруднения в почистването и извозването на растителните отпадъци вследствие от бурята.

Бюрото по труда е в готовност да предостави работна сила от 30 продължително безработни лица за участие в аварийно-възстановителните дейности, като редом с това са ангажирани доброволци от различни ведомства. Обсъждат се решения за въвличане на по-голям обем технически екипи и специализирана техника, които да ускорят процеса на възстановяване, обобщава той.

Със заповед на кмета Благомир Коцев в община Варна бе обявено бедствено положение от 2:00 часа в неделя.