2

Ц ената на бензина мина дизела в някои от по-малките вериги за търговия с горива, видя „Телеграф“. Например в столичния квартал „Люлин“ в един от обектите А95 се продава за 2,50 лева за литър, а дизелът е 2,49 лв., на други места на същия търговец разликата вече е 3 ст.

.

 .

Друга бензиностанция пък пусна нафтата по 2,39 лв. за литър, а бензинт е замръзнал на 2,50 лв. Тази тенденция засега е забелязана само в София. В обект на същия търговец, но в Ихтиман по-високата цена все още е в полза на дизела като там той струва 2,59 лв. за литър, а бензинът е с 2 ст. по-евтин.

.

 .

Тенденция

През последните шест месеца цената на най-масово използваното гориво у нас е паднала с близо 13 на сто и от 2,95 лв. за литър, в момента се търгува за 2,57 лв. В различните обекти за продажба на горива в страната цената му започва от 2,27 лв. на пътя за Велинград и стига 2,84 лв. край Шабла.

При дизела намалението е значително по-голямо. За половин година то е поевтиняло от 3,37 лв. за литър на 2,59 лв. средна за страната цена. Това е намаление с 22,6 на сто. Най-евтино в момента е на бензиностанция в „Илиянци“, където се налива срещу 2,29 лв. за литър, а край Шабла отново се продава най-скъпо срещу 3,05 лв. за литър.

Само за последния месец цената на дизела по родните бензиностанции се е понижила с 13 ст. за литър. Малко по-различна е графиката при бензин А95, който е поскъпнал с 2 ст.

Метан

Рязко пада и цената на метана. От октомври 2022 г., когато горивото се е продавало за близо 6 лева за килограм, в момента средно се търгува за 2,37 лв., което е спад с над 50 на сто. Сегашната му стойност е равна на тази през октомври 2021 година, сочи справка на сайта с цените на горивата фуело.нет.

Причината за намалението при горивата е  поевтиняването на петрола в световен мащаб, като от началото на тази година цената му се колебае в границите между 72 и 83 долара за барел. От началото на годината досега най-евтино е било черното злато на 20 март, когато стойността му е паднала до 70 долара за барел. Най-скъпо пък се е продавал месец по-скъпо или на 17 април, когато цената му е стигнала 87 долара за барел.