0

Б СП връща неизпълнения трети мандат на президента Румен Радев. Решението беше взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията. До тук се стигна, след като БСП не събра подкрепа за съставяне на редовен кабинет.

Според Нинова причината, за да не се състави правителство е общото несъгласие между партиите. По думите й това е провал на 48-ото Народно събрание. Парламентът не успя да гласува основни закони: "не гласувахме Бюджет 2023 г., законите по Плана за възстановяване и развитие, съдебната реформа също, това са ключови неща които останаха за довършване", каза Нинова. 

Според Конституцията след връщането на третия мандат държавният глава трябва да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Радев вече обяви, че Гълъб Донев ще остане служебен премиер в новото служебно правителство.

Предстой и Румен Радев да разговаря с ръководството на ЦИК. Срещата ще се проведе на „Дондуков” 2.

До момента президентът не е взел решение на коя дата ще разпусне парламента, което ще определи и датата на предсрочните избори. Все пак прогнозите са, че вотът да се проведе или на 26 март, или на 2 април. От изказване на президента през уикенда обаче стана ясно, че ако изборите са на 26 март, е възможно да има проблем с осигуряването на хартия за машините. 

ЗА ЧРД: Радев връчи мандат и букет на Корнелия Нинова