0

П ътуващите от летище София за страни извън Шенген след 31 март ще могат да купуват алкохол, цигари, парфюми и други типични летищни стоки само преди да са минали паспортна проверка.

Тази промяна произтича от реорганизацията на Терминал 2 на летището, през който ще минава основният пътникопоток за страни извън Шенген като Великобритания, Ирландия, Израел, Турция, Катар, Дубай и др.

ОЛЕКВАМЕ ПРЕДИ ПОЛЕТ: Пътят до самолета задължително през мола!

Трансформацията ще се случи за една нощ – на 30 срещу 31 март, когато България ще влезе в шенгенското пространство по въздух.

Промени

От този момент нататък паспортната проверка на излизане от страната ще остане само за пътуващите за страни извън Шенген.

Те ще могат свободно да се разхождат и пазаруват от общата зона на Терминал 2, след като са минали през скенерите за тяло и багаж.

За разлика от сега паспортната проверка вече ще бъде изместена чак в края на Терминал 2.

ЕКШЪН НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ: Гранична полицайка нападна бакшиш! (ВИДЕО)

Веднъж минали през нея, пътниците няма да могат да се връщат назад към търговската зона на летището. В малката зона при гейтовете за страни извън Шенген все пак ще има търговски обект за храни и напитки.

Показно

Реорганизацията на летището и схемата за предотвратяване на смесването на пътници „Шенген“ и „извън Шенген“ вече се тества, а наскоро показно е направено с полет, пристигащ от Катар, като всичко е минало безпроблемно, разкриха за „Телеграф“ от летището.

Оттам предупредиха пътниците летящи към шенгенски страни, че отпадането на паспортните проверки не значи, че отпада и задължението на всеки гражданин да носи в себе си документ за самоличност.