0

С амо на 70 км от Кейп Канаверал, откъдето се изстрелват ракетите, едно българско момче, вече млад мъж, ще започне да осъществява мечтата си. Самуил Николов е приет да учи космонавтика в  Авиационния университет „Ембри-Ридъл“.

В престижното учебно заведение влизат само най-подготвените. „Държах два задължителни изпита по английски за кандидатстването в САЩ, писах и есе – защо трябва да приемат точно мен. Цени се много практическият опит, който имаш, а пък проектът, който разработих със съдействието на НАСА и с Международната космическа станция, натежа доста“, сподели Самуил пред „Телеграф“. Проектът му представлява уебплатформа, в която се публикуват най-актуалните изследвания на Космоса.

Мечта

Самуил винаги е искал да лети в Космоса. Това е мечтата му от малко момче. В четвърти клас става най-малкият стипендиант на НАСА и участва в лагер в Измир. Превратен за него се оказва моментът, когато е избран за първи астронавт в истинска совалка и е трябвало да се справи с поставените задачи. Още тогава малкият Самуил знае, че ще направи всичко необходимо, за да осъществи мечтата си. И продължава настойчиво да я следва. В училище е отличник, тренира плуване, занимава се с музика и най-вече гледа към звездите. Сега вече има телескоп, за да ги наблюдава отблизо. Останалите му практически занимания са онлайн, включително и с проекта със „Спейс екс“.

Той много би искал да полети наистина със совалка, но вече е минал лимита за височина от 1,91 метра. „Скоро го минах, вече съм висок почти 2 м, а има ограничения, защото всеки костюм се прави с размерите на астронавта“, казва момчето. 

Наука

България може пак да бъде страна, участник в космическа програма, сигурен е Самуил. Той открил информация за площадка край Ахелой, от която са се изстрелвали аерологични ракети. „Попаднах случайно на тази информация, тя е публично достъпна, но никой не говори по тази тема. Аз съм я гледал със сателит отгоре, още се виждат линиите, откъдето са се изстрелвали ракетите, но не се използва от 50 години“, обяснява бъдещият студент по космонавтика. „Постиженията от миналото са солидни за такава малка балканска държава. С правилната политика пак може да постигнем много“, категоричен е той.

Школото

Абитуриентът от Природо-математическата гимназия във Велико Търново е вторият ученик, приет да учи аеронавтика в САЩ след Татяна Иванова от Добрич. „Честно казано, аз си падам повече по романите и разказите, но бях подготвен и да пиша по стихотворение, както се случи с това на Петя Дубарова“, коментира Самуил часове след матурата по български език и литература. Тъй като учи в професионална паралелка, вместо втора матура ще защитава дипломен проект по приложно програмиране. „След като ме приеха в университета, ми дадоха изпит по математика онлайн, за да ми определят нивото за определен курс. Аз попаднах в най-високата категория, изкарах 92 от 100 точки“, споделя още Самуил. Според него математиката в България е на доста добро ниво спрямо световните стандарти, защото материал, който трябва да се вземе в първи курс в университета, тук се изучава в 11-и и 12-и клас. Освен за учене, като всички негови съученици ще празнува и завършването на школото. Сами казва, че е готов за абитуриентската вечер. „Имам и костюм, и дама“, усмихва се момчето.

Кампания събира средства за обучението

Специалността, в която Самуил е приет да учи за бакалавърска степен, е “Космически операции”. Заради постиженията си той получава най-високата отпусната стипендия за чуждестранен студент – 20 000 долара. Тъй като цялата необходима сума за една година е 65 000 долара, като се извади стипендията, остава да се съберат 45 000 долара. Вече е подета кампания за събиране на парите. Платформата.бг е възможност за желаещите да подкрепят бъдещия спец по аеронавтика. Там е поместена и сметката, в която могат да се внасят суми в подкрепа на талантливото българско момче. Засега има много дарения, но със сравнително малки суми, едва се покриват 10% от необходимата сума. „Надяваме се на подкрепа, защото първата вноска трябва да се внесе през август“, споделя лелята на Сами Ани Бугерова. Родителите и близките на Самуил търсят начин да съберат непосилната за тях сума, защото всяко дете има талант и ролята на семейството е да го открие навреме и да го научи да се труди и да вярва в себе си. Това е следващата стъпка от пътя на Самуил. Нека заедно да сбъднем една мечта. Призовават от Платформата.бг.