0

"Искам да изразя поредните съболезнования за загинали полицаи. Искам да ви напомня, че преди 2 години подобни новини бяха не само невъзможни, но и това никога нямаше да се случи. Преди 2 г. това не беше тема за медиите, това не беше тема за българското общество и не беше тема за ЕС. България имаше "нулева" миграция. Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с убийството на граничния полицай от Елхово.

"Имам информация, че от турска страна има подадени сигнали, че каналджиите са им все по-нагли, има сигнали за стрелба с жандармерията. Изключително слабо професионално ръководство на МВР от две години бездейства. Радев незабавно да смени вътрешният министър Иван Демерджиев", каза Борисов.

"И да няма оставки в МВР при пореден случай. Представяте ли си сега Младен Маринов да е сега министър и да продължи да е на на поста си. Две години имаме главен секретар, на който, сега да ви изпитам, не му знаете името", каза Борисов.

"Само обикаля да каже какви мерки ще вземе. Полицейска кръв по улиците, пияни полицаи, дрогирани полицаи. На двете крайности - "герои с чадъри над тях". Ама той вече толкова месеци е на власт, главният секретар е на 2 години. Една след друга кадрили, смени. Две години Рашков чегърта, после дойде Демерджиев и чегърта хората на Рашков. Само чегъртане. Резултатът е навсякъде пълно с мигранти. Балканският път се върна в България. Ще ни градят като маймуни заради Демерджиев и останалите. И да няма оставка - това е нахалство. Когато става въпрос за МВР съм доста яростен", заяви той. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и провелата се среща между неговата партия и "Продължаваме промяната".

"Днес ПГ на ГЕРБ и ПГ на ПП показаха различно ниво. Разговори професионални, с политики, със спор кое как да стане. От днешната среща виждам, че има възможност да се надгради много", каза той.

Той е категоричен, че няма значение с чий мандат ще се състави кабинет, важното е да не се ходи на избори.

"Има възможност да се надгради много, особено ако спрем да слагаме егото на първо място. Ето как публично и прозрачно трябва да вървят нещата. Важно е да се седне и да се говори и с Нинова, особено за социалния пакет, защото и ние го искаме. И с "Български възход" и с "Възраждане" трябва да се говори, защото те заедно с ПП и БСП гласуваха против оръжието за Украйна, но в социалната сфера можем да постигаме дори конституционни мнозинства", похвали поведението в парламента Бойко Борисов.

"Народът ни каза, че не можем да правим сами правителство. Още по-лошо се отнесе към ПП и ДБ. Казаха ни съберете се и намерете вариант заедно да се работи. Затова не гледайте какво и с кой мандат. Никакво его относно мандатите - дали е с първи, втори или трети. Ако така се нормализират отношенията между политическите партии ще се стигне до правителство по политики, където няма да има никакво значение фигурата на премиера и министъра, защото ще се върне истинската парламентарна демокрация и НС през тези свои форми ще контролира правителството. То ще е с кратък мандат - до лятото или до местните и европейските избори, но ако работи добре съм убеден, че никой няма да пита защо мандата се е удължил", отбеляза бившият министър-председател.

Борисов благодари на президента Румен Радев, че не бърза с мандатите. "Той можеше много бързо да раздаде мандатите и нямаше да имаме време за всичко това, отбеляза лидерът на ГЕРБ. Има голям шанс за съставяне на кабинет", убеден е той.

"Две години управлява Радев, а аз съм му виновен за дупката по границата. Не може Митко Есемеса да каже такова нещо. При мен имаше нула миграция", каза Борисов.

"Във всички случаи ще предложим състав на правителство. Ако избързаме днес или утре, те няма да минат. Преди една седмица днешната среща беше невъзможна. Преди една седмица те щяха да започнат с атака, а ние да отвърнем с "Джемкорп" и парапета. Днес се проведе разумен разговор, с различни цифри и тези. Хората искат да видят разумни хора в парламента, не зверове. Ще се включим в исканията за отваряне на бюджета, когато стане ясно какво ще се случи след неговото приемане. Не е най-важното бюджетът", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Благодаря на колегите от ПП, че дойдоха, говориха и ще продължим да говорим по тази тема", обяви Борисов.

"И с Нинова ще преговаряме и ще подкрепим всичко разумно. Конкретни партии за кабинет са всички, без "Възраждане", посочи Борисов.

"Те изнасяха данни за нас, ние за тях. Единственият, който има право да каже вярно или невярно на всичко това, е българският народ. И той каза, че вярва най-много на нас, но след това най-много вярва на ПП. Не сме се заобичали, ако се бяхме заобичали, трябваше да сме обща партия - например Граждани за европейско развитие и промяна", коментира Борисов.