0

С лабият сезон на гъбите качва берачите в планините.

Оказва се обаче, че там има лимити, които позволяват събиране на гъби, билки и диви плодове само за лични нужди. За гъбите допустимите количества в свежо състояние, събрани от един човек за ден, са до 3 кг. Диворастящите плодове, с изключение на тези от лечебните растения, не може да са повече от 4 кг. Корени, коренища, луковици или грудки, както и стръкове пък не трябва да надвишават 1 кг. За листата нормата е половин килограм на ден, за пъпките и корите – до 250 грама, а за цветовете и семената – до 100 г на ден. Тези количества са описани в плана за управление на Национален парк Пирин. При нарушение са предвидени и санкции.

Препитание

Тези правила обаче удрят по доходите на стотици семейства в общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. Там много от местните разчитат на гъбите, билките и диворастящите плодове, за да припечелят допълнително през летните месеци. Те се възползват от близостта на трите планини Рила, Пирин и Родопите. В белишкото село Краище например гъбарството е препитание. В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, рижиката, челядинката, овчият крак, масловките, а по някога се среща и смръчкулата. „Това лято е сезонът на манатарката, останалите видове почти ги нямаше. Манатарката я имаше в огромни количества допреди месец и вървеше по 10 лева за килограм. Мъже, жени и деца се юрваха от ранни зори към гората”, разказа за „Телеграф” Али Рункьов от Краище.

Слабо

„Едно семейство изкара 700 лева само за един ден от манатарка, толкова много я имаше в гората. Но сега е слабо. Гъбата е много лъжовна, намериш две-три в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал. Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма”, споделя още 58-годишният гъбар.

Хората берат също билки и диворастящи плодове. Черната боровинка например върви по 7-8 лева за килограм, толкова е и горската ягода. Тъй като сега сезонът на гъбите е по-слаб, много хора се катерят високо в планините, на територията на националните паркове Пирин и Рила. Именно затова ръководството на НП Пирин предупреди официално всички посетители, че има ограничения за бране единствено за лични нужди. Причините за това също са описани в плана. Там се посочва, че тъй като процесът на бране на гъби не е регламентиран нормативно, популациите на ценните ядливи гъби като манатарки, пачи крак, тръбенка и др. катастрофално са намалели по численост. „Многобройни частни фирми предлагат на местното население изключително високи, за нашия стандарт, изкупни цени. Много честа практика е гъбите да се изтръгват, а не да се режат с нож, тъй като на изкупвателните пунктове са се наложили изисквания за предаване само на неизрязвани плодни тела. По този начин се унищожава мицелът и се затруднява възпроизводството на популацията“, е посочено в документа.