0

П ървата среща с "Продължаваме промяната" мина добре след това ще търсим съгласие по останалите въпроси, за сега най-важното е да се приеме управленската програма. Днес ще потърсим ИТН и ДБ за разговори. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова след първата преговорна среща с ПП. Тя  обясни, че ще бъде дадена възможност на ИТН да допълнят програмата. По думите на Нинова кандидата за премиер ще бъде от "Продължаваме промяната", очаква тяхната кандидатура на следващата им преговорна средства. 

Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания на всички партньори. След това ще търсим съгласие. Засега най-важно е да препотвърдят законодателната и управленска програма, каза още Корнелия Нинова. 

"Търсим мнозинство. Всичко ще бъде нормално и аргументирано. Искаме работещ парламент и да посрещнем тежката зима, която ни чака. Ако се получи, получи. Ако не – отиваме на избори", заключи Корнелия Нинова.

Относно отношенията с Русия, Нинова заяви, че в програмата  е записано, че ще положат усилия за възстановяване на връзките с руската федерация и недопускане на закриване на посолствата у нас. "България ще потърси всички доставчици на газ, включително и "Газпром".  "Ние и в момента имаме договор с "Газпром", който не изпълняват. Ако започне да изпълнява договора, това трябва да бъде обсъдено от МС. Отношенията с Руската федерация не са прекъснати. Има руско посолство в София и българско посолство в Москва", заяви вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев. "Премиерският пост трябва да бъде обсъден с Националния съвет на ПП. Още не сме стигнали до там. Не сме обсъждали варианти", допълни той.