0

П резидентът Румен Радев, ГЕРБ, ПП-ДБ и „Възраждане” реагираха на опита за атентат срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. По-късно и Министерския съвет излезе с позиция относно нападението.

„Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи”, написа държавният глава Румен Радев в профила си в "Х" (преди "Туитър"). 

Държавният глава пожела бързо възстановяване на президента Тръмп, както и на ранените при инцидента. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва, написа още Радев. 

„Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни. В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавана предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата”. Такъв призив отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

Новината за нападението срещу Тръмп коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие”, написа Петков във Facebook.

И от „Възраждане” изразиха подкрепа за простреляния бивш американски президент Доналд Тръмп.

Световните лидери осъдиха опита за покушение срещу Тръмп

„Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп, пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен”, пишат от партията на Костадин Костадинов.

Лидерът на партията също публикува в своя Facebook профил, че подкрепя кандидата на републиканците.

Засега няма реакции от другите партии в българския парламент. ФБР вече идентифицира стрелеца като 20-годишния Томас Матю Крукс.

ОПИТ ЗА УБИЙСТВО: Стреляха по Доналд Тръмп! (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Възраждане" осъжда политическото насилие във всичките му форми. Напомняме, че основната вина за вълната от насилие е на либерално-глобалисткия елит, прокарващ чрез своите медийни канали постоянна реч на омразата. Фактът, че проамериканските партии в България не осъдиха покушението срещу Фицо и сега мълчат за атентата срещу Тръмп, е показателен", пишат още от партията на Костадинов.

"С дълбока тревога и възмущение научихме за безпрецедентната стрелба срещу Доналд Тръмп. Това беззаконие е неприемливо и осъдително. Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение". Това се казва в изявление, подписано от Джевдет Чакъров, председател на ДПС и група народни представители, изпратено до медиите.

В текста се отбелязва, че този акт е не само нападение срещу един човек, но и покушение срещу основите на демокрацията.

„Категорично осъждаме този варварски акт и призоваваме всички политически сили и граждани да се обединят в името на мира и разбирателството.

ДПС, като либерална демократична партия, убедено подкрепя американския народ в този труден момент да защитава свободата и демокрацията. Ние ще се противопоставяме на всеки акт на насилие и омраза, защото вярваме, че само чрез уважение към човешкото достойнство и права, можем да изградим справедливо и мирно общество“, се посочва в позицията.

В текста, подписан от Джевдет Чакъров, председател на ДПС и група народни представители, се изказват най-искрени съболезнования към близките на невинната жертва. Надяваме се на бързо и успешно възстановяване на всички ранени. Нека това трагично събитие ни напомни за значението на единството и толерантността в обществото ни. Нека бъдем заедно в усилията си да изградим свят, свободен от насилие и омраза, се допълва още в позицията.

"Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп! Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в изявление, изпратено до медиите във връзка с посегателството над живота на бившия американски президент и кандидат за нов мандата. 

"Демокрацията е в опасност! Стрелбата по политик е грубо нарушение на демокрацията и подкопава основните принципи на демократичното общество!" Така евродепутатът Илхан Кючюк, зам.-председател на ДПС и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа, коментира стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. 

"Подобни актове на насилие плашат гражданите от участие в политическия процес и подкопават доверието в демократичните институции. За да може една демокрация да функционира ефективно, тя трябва да гарантира безопасността и сигурността, без страх от насилие или отмъщение", смята още Кючюк. 

По-късно Министерският съвет публикува официална позиция във връзка с нападението срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент Тръмп по време на събитие от кампанията му. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените при нападението. Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията”, пишат от МС.

Дълбоко сме шокирани от ужасяващото нападение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие от предизборната му кампания, написаха от Министерството на външните работи (МВнР) в "Х" (преди "Туитър"). 

Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените от нападението. Политическото насилие е неприемливо и неприсъщо на демокрацията, написаха още от ведомството.