0

Е кипите на столичната полиция са заснели 9211 превишения на скоростта в София, от 12 август до 18 август, съобщи на брифинг заместник-началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Радослав Начев.

Той отбеляза, че от 12 август, със заповед на министъра на вътрешните работи, линейният контрол за нарушаване на правилата за движение е изведен като приоритетен. Той се осъществява чрез включване на полицейските автомобили в трафика, а засечените от тях сериозни нарушители ще се извеждат от движението, за да им бъде наложена административна санкция на място. 

Най-чести нарушения, установени при линейния контрол, са използване на мобилен телефон, отнемане на предимство, преминаване на червено и неизползване на обезопасителен колан.

За една седмица са направени 1191 проверки, като на 25 водачи са им съставени актове за шофиране след употреба на алкохол, а на 12 други - за шофиране под въздействието на наркотици. Отнетите шофьорски книжки са 78, а свалените регистрационни номера - 52.

Начев посочи, че след тежката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ от 5 юли, се осъществява 24-часов контрол на скоростта по булеварда. В момента на него работи стационарна камера, като се очаква поставянето на още една. За периода от петък до днес е засечен водач, който е шофирал със 134 км/ч при ограничение 50 км/ч.

От полицията съобщиха и за други два случая, на бул. „Цариградско шосе“ и „Ботевградско шосе“, където автомобили са засечени да се движат със скорост от 164 км/ч. Водачите се издирват, те ще получат наказание да не управляват МПС за три месеца и глоба около 1000 лева.