0

П о около 20-30 лв. отделя българинът за книга, научи „Телеграф“ на откриването на Панаира на книгата вчера.

„Средната възраст на купувачите е между 25-45 г. Основно за подаръци пазаруват. Купуват по-скоро книгите, които са на редовна цена вместо намалените“, разказаха от издателство „Пергамент прес“ пред медията ни. Официалното откриване на най-мащабното литературно събитие се състоя днес в Мраморното фоайе на НДК с участието на камерни ансамбли от Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Списък

Над 150 издателства се включиха в тазгодишното издание на международния форум, като фокус отново бяха детските книжки, които се купуват за подаръци на мъниците за предстоящите коледни празници. „Още на първия ден на панаира бе пълно с майки със списък на книги от децата си. „Зеландия“ присъства винаги в него. Като цяло „Зеландия“ е много купувана книга“, разказаха от издателство „Златното пате“. Заедно с издателство „Архипелаг“ те предлагат книги за деца на възраст от 0 до юношеска възраст. Радващо е, че децата в тийнейджърска възраст са много по-заинтересовани в четенето днес, отколкото преди няколко години. „Деца на гората“ е поредица от три книги, скоро ще излизат още от нея. Същият интерес при децата разкриха и от издателство „Дуо Дизайн“: „ „Дневникът на един Дръндьо“ е много купувана книга. Тя накара децата да искат да четат още и още“, и добавиха, че купувачите не пестят за книги: „Ако преди години се търсеха книги до 10 лв., днес хората са готови да дадат и много повече“. От издателство „Пилигрим бг“ разкриха, че предимно се пазарува за подаръци, свързани с празниците. „Предимно пазаруват за подаръци. Средно купувачите са над средната възраст, тъй като ние продаваме и картички, и картини и това привлича по-възрастните хора“. От „Вакон“ пък казаха пред нас: „Имаме поредица за деца - и за по-малки, и за по-големи. Имаме поредица, свързана с пътешествия, която много се купува тази година. Тази поредица е много вдъхновяваща и интересна. Имаме поредица и от пътеписи, която също е голям интерес. Предстоящата книга „Ленинград“ ще бъде представена до дни. Иво Иванов е автор на три книги и тези три книги са най-продаваните на този панаир. Много рядко купуват по една книга. Повечето хора взимат по няколко книги“.

Среща

Днес от 12:30 е срещата на децата с Владимир Зарев и неговата книга „Голямата странна градина“, а на 8-и Кристина Тужарова ще зарадва мъниците с представяне на книгата „В невидимия свят с Иван Милев“. Преводачката на книгата „Грешкомир и Петнислав“ Анжелина Пенчева ще каже на децата с хумора и приключенията как работи колелото на времето, каквито са последиците от ентропията, ще им се каже за остаряването и преходността. Гостуването на американската писателка от латвийски произход е един от акцентите на програмата на Софийския международен литературен фестивал. Последният фестивален ден, 11 декември, ще ни срещне в с писателката Таня Петкова и нейната книга „Истории от Космоса“, и с Катя Антонова и нейната героиня Ванилия Величественова Всемогъщова. От 12:30 часа ще започне постановката на „Мариета и Марионета“ „Мечо Пух“, с която ще се отбележи 140 г. от рождението на английския детски поет и писател Алън Александър Милн.